Da li dečiji kreveti postaju igraonice?

Proizvodnja nameštaja za dečije sobe je daleko odmakla i već postaje neprepoznatljiva u odnosu na ono što smo do pre desetak godina imali kao uobičajenu ponudu kad je u pitanju opremanje sobe za decu. U nastojanju da se deci obezbedi što živopisniji, što unikatniji i što kreativniji prostor, koji će biti i spavaća soba i soba za igranje, proizvođači nameštaja u svetu su napravili nešto za šta se više ne može reći da su dečiji kreveti, već čitav jedan kompeks delova i detalja koji u sebi sardži i krevet. Naravno, ideja o tome kako bi trebalo da izgleda soba jednog deteta se stalno razvija i u tom timu je mnogo različitih struka. S druge strane, očigledno je da je ulaganje u taj razvoj isplativo, jer je poznato da ljudi ne štede novac kad su u pitanju stvari koji bi detetu omogućile ugodniji život. Iza ovakvih nastojanja stoji ideja da dečija soba treba da bude po izgledu i sadržajima koje ima što bliža njenon stanaru, odnosno detetu, što je, je li, sasvim razumljivo i opravdano. Dakle, namera proizvođača nameštaja za delije sobe je bila da se prostorija oživi, ispuni motivima koji su bliksi deci i tako na svojevrsan način oboji dečiji svet. U sve to su uklopljni i takvi elementi koji podstiču dečiju kreativnost, maštu, logiku ili motoriku. Svi ti detelji uklopljeni u jednu celinu čine svojevrsnu igraonicu, koja u sebi sadrži ležaj, merdevine ili tobogane, table za pisanje, razne otvore koji služe za skrivanje ili simuliraju neku kuću, šator ili kakav drugi objekat i tako dalje.

dečiji kreveti

Šta smo dobili od toga?

Ovakvi dečiji kreveti bi se načelno mogli podeliti na dve grupe. U prvoj su „opšti“ izgledi, odnosno kreveti sa svim navedenim dodacima, ali koji ne asociraju na neku deci dobro poznatu temu. Prema našem mišljenju, oni su čak i prijemčiviji od kreveta iz druge grupe, koji su, pak, vizuelno možda i lepši, ali imaju drugih nedostataka. U drugoj grupi su dečiji kreveti koje bismo mogli nazvati temstskim. O čemu je zapravo reč. Radi se o krevetim (opet sa svim pratećim elementima) koji su napravljeni, obojeni ili ukrašeni nekim od motiva bliskih deci. Tako imamo krevete u obliku automobili, koji su obojeni poput automobla. Ili krevete koji podsećaju na nekakav dvorac, koji iznad uzglavlja imaju policu ili pregrade koje izgldaju kao krov dvorca i obojene su poput crepa. Ili je u pitanju takav krevet kome je ležaj podignut viskoko, kao kod kreveta na sprat, a dole je prostor koji je uokviren platnom koje podseća na šator.

U čemu je problem sa ovim krevetima?

Generalno, ne možemo reći da je sve ovo besmisleno, ali je veliko pitanje da li ovakvi kreveti zaista podstuču maštu deteta ili je ograničavaju na ono što je proizvođač nameštaja zamsilio. Dečiji kreveti pre svega služe da obezbede detetu udobno i zdravo spavanje. Uz to, ovi kompleksni kreveti zauzmaju i dosta mesta, pa treba i o tome voditi računa. Na kraju, valja razmisliti i o tome da će detetu, kako god bio ukrašen krevet vremenom postati uobičajen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*