Kako očistiti ogledalo?

Osnovna higijena doma je higijena našeg uma. Nekada nismo morali da brinemo o higijeni ogledala jer prvo ogledalo nije moglo da se isprlja ili polomi, prvo ogledalo je bilo voda, odnosno bilo koja vodena površina gde je čovek mogao da vidi svoj lik. Samim tim normalno je da magijski momenat koji je prouzrokovao prvi kontakt čoveka sa svojim likom ostavlja velike tragove u svim kulturama sveta. Feng shui stručnjaci pre bilo kojeg uređenja doma zahtevaju da dom bude savršeno čist. Kakav nam je dom, takvo nam je stanje u glavi, srcu i na poslu. Minimalizam i prirodni materijali predstavljaju budućnost, a ekološki razvoj pomaže osvešćivanju pojedinca koji počinje da uviđa značaj održavanja prirodne ravnoteže. Procesi koji dolaze spolja uvek se ogledaju prvo iznutra. Svaki čovek ima određenu ulogu u zajednici, pa samim tim i svaki predmet ima određenu funkciju i značenje u domu.

Prozori i ogledala u narodnoj religiji Srba, ali i u tradiciji drugih naroda predstavljaju svete predmete. Ukoliko imamo prljavo ogledalo nema finansijskog prosperiteta, a prozori u mnogim društvima imaju magijsku moć te se u njihovoj blizini kače ogledala kao zaštita ili stavljaju glavice belog luka. Kako bi dom bio obezbeđen neophodno je održavanje higijene prostora.

Postoje dva načina čišćenja:

  1. Prirodni preparati
  2. Hemijski preparati

Ogledala su specifična jer ukoliko su u spavaćoj sobi neophodno je održavati ih stalno urednim i čistim jer spavaća soba predstavlja energiju rasta gde partneri treba da budu usklađeni. Ukoliko je spavaća soba neadekvatno opremljena dolazi do blokada u seksualnoj energiji. Ukoliko se ogledala nalaze u kuhinji ili kupatilu neophodno je voditi računa o mrljama koje nastaju zbog kapljica vode. Ovde je problem koji nastaje kada je reč o kamencu koji se u našoj zemlji nalazi u vodi, pa samim tim otežava proces održavanja sjaja ogledala.

Mešavina sirćeta i vode spada u prirodan metod uklanjanja mrlja, ali je od značaja da voda koju koristimo u rastvoru bude flaširana ili destilovana. Umesto sirćeta možemo koristiti limunov sok. Ukoliko postoje fleke od ulja, pudera ili drugih materija možete dodati na posebnu krpu sirće i blago protrljati, a kasnije celu površinu prebrisati magičnom krpom. Ukoliko imate problem sa mrljama koje ne možete ukloniti uz pomoć sirćeta i krpe, probajte da iskombinujete sirće i četkicu za zube.

Drugi prirodni način za uklanjanje mrlja sa ogledala je uz pomoć novina. Potražite po kući novine, odvojite desetak listova koje ćete koristiti nakon što ste prvo peškirom potopljenim u toplu vodu prešli preko cele površine ogledala. Nakon prvog brisanja napravite u raspršivaču sledeći miks: pola bocice vode, alkoholno sirće i malo eteričnog ulja ruzmarina. Nakon što ste napravili miks isprskajte ogledalo i polako brišite kružnim pokretima sa novinskim papirom. Završni prelaz novinama pomoćiće nam da imamo visoki sjaj bez upotrebe hemikalija. Pored limunskog soka, alkoholnog sirćeta, odlična je i soda bikarbona kao sredstvo za dezinfekciju, a medicinski alkohol može pomoći pri uklanjanju mrlja koje nisu previše tvrdokorne i u ovom vremenu kada se ceo svet bori protiv korone.

Čišćenje ogledala uz pomoć kupovnih proizvoda je manje zahtevno, ali može izazvati alergijsku reakciju kod osetljiivih ljudi, pa svakodnevna upotreba nije preporučljiva. Od hemijskih preparata možete koristiti medicinski alkohol, deterdžent za pranje sudova, amonijak ili bilo koje sredstvo koje je namenjeno za održavanje higijene staklenih površina.

Pored ogledala u kupatilu neophodno je voditi računa o svim staklenim površinama, pa samim tim navedena uputstva su odlična i mogu se koristiti kako bi se obrisali prozori ili staklo od tuš kabine. Kako ogledala privlače prljavštinu i zahtevaju svakodnevno održavanje pored samog sredstva za čišćenje bitno je da odredimo najbolji materijal za održavanje staklenih površina.

Materijali mogu biti pamučni, sintetički ili kombinovani. Kada je reč o ekonomičnim materijalima možemo koristiti novine, ali ako je reč o profesionalnom održavanju prostora naša topla preporuka je krpa od mikrovlakana jer ne ostavlja dlake.

Koraci u čišćenju velikih ogledala su sledeći:

  1. Prikupljanje materijala (sredstvo za čišćenje, krpa od mikrovlakana, pamučni peškiri, četkica za fleke, novine).
  2. Bitno je zaštiti ogledalo ukoliko je ram drveni jer alkoholno sredstvo nagriza drvo, pa moramo biti pažljivi.
  3. Peškire prvo potopimo u toplu vodu, pa onda prvo uklonimo prvi sloj prljavštine sa ogledala.
  4. Nakon što smo otklonili prvi sloj prljavštine koristimo sprej koji smo izabrali za uklanjanje mrlja i kružnim pokretima otklanjamo nečistoće.
  5. Uglove ogledala čistimo ubrusom ili tanjom krpom.
  6. Ukoliko želimo da postignemo visoki sjaj na kraju prelazimo preko ogledala novinama.

Dodatne zanimljivosti o čišćenju ogledala:

Krema za depilaciju je odlično pomoćno sredstvo za visoki sjaj, ali i pored čišćenja njena funkcija je da odbije paru koja nastaje od tople vode prilikom tuširanja. Upotreba je vrlo jednostavna jer je kremu potrebno u maloj količini naneti na peškir i prebrisati ogledalo, a nakon toga ubrusom izglancati ogledalo.

Ukoliko se na ogledalu nalaze tvrdokorne mrlje, a alkoholno sirće u kombinaciji sa četkicom za čišćenje ne radi onda možemo koristiti britvicu sa velikom dozom opreza kako bi uklonili najtvrdokornije mrlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*