Kako Održavati Dvorišta I Bašte

Održavati Dvorišta I BaštePrilikom uređenja dvorišta morate napraviti precizan plan u kome ćete odrediti skladnost i proporciju svih elemenata što je od izuzetne važnosti, kao i unapred određena finansijska konstrukcija prevashodno u odnosu na Vaše mogućnosti.

Kada se uređuje vrt veoma je važno obratiti pažnju na vrtnu arhitekturu i ozelenjavanje.Ceo process zahteva das u kompletno završeni zemljani i građevinski radovi. Neke situacije nalažu slepo praćenje terena jer pojedine situacije zahtevaju razne izmene da bi se postigao dobar i pravilan izgled.

Tako npr. kod potpuno ravnih površina najbolje rešenje su staze u pravom obliku a kod neravnih jako dobro izgledaju staze koje nisu pravilne već krivudave i neravne. Dizajniranje vrtova pravi podelu na 3 različita oblika: kružni, dijagonalni i četvrtasti.

Cveće kao neizostavni deo svakog dvorišta i bašte:

Pravo je vreme za sadnju cveća. Ono što je najvažnije je da seme bude sveže što možete proveriti na deklaraciji. Semenu je potrebno obezbediti rastresitu i dovoljno vlažnu zemlju. Seje se tako što se pokrije tankim slojem zemlje i dobro sabije. Za brže klijanje dobro je staviti seme u vodu da odstoji i tako nabubri.

U cvetnim lejama mogu se naći razne biljke poput hajdučke trave, žalfije i drugo a Vi možete da birate po svom ukusu i želji.

Ukrasno bilje:

Jedna od varijanti za uređenje Vašeg vrta je formiranje slobodnih zelenih površina u koje se mogu svrstati različite grupacije biljaka poput ukrasnog šiblja, trave, cvetnica i sl. Ubacivanjem prirodnih stena ili kamenja između biljaka daćete posebnu notu izgledu Vašeg dvorišta ili bašte.

Ograda od tuja:

Tuje se sade u 2 različita doba godine i to u kasnu jesen ili rano proleće. Mnogi savetuju da se to uradi u jesen i to otprilike u oktobru kada još uvek nisu niske temperature. Sade se tako što se stavljaju po 2,3 na dužnom metru i to u zavisnosti od efekta koji želite da postignete.

Kada govorimo o tujama reč je o zimzelenim četinarima koji imaju duguljaste ljuspaste listiće i obično su zelene ili zeleno žute boje što zavisi od vrste. Potrebno ih je orezivati dva puta godišnje u isto vreme kada se i sade. Ukoliko želite živu ogradu tuje su pravo rešenje za to. Da bi uspele potrebno im je obezbediti što plodnije, vlažno i drenirano zemljište kao i dovoljno sunčeve svetlosti.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*