Kako Postaviti Laminat

Kako Postaviti LaminatKoliko vremena će biti potrebno da se postavi laminat zavisi od toga kolika je kvadratura prostora u kojem se postavlja. Pre početka najvažnije je dobro očistiti podlogu. Kada je reč o laminatu on nije zahtevna podloga već jednostavna od samog postavljanja do kasnijeg održavanja. Moguće je postaviti ga preko raznih podloga od starog parketa ili daščane podloge do PVC – a i sl. a ono što je neophodno to je da podloga bude ravna.

Prilikom unošenja laminata u prostoriju potrebno ga je tu i ostaviti neko vreme ( barem 24 časa ) , kako bi se prilagodio sobnim uslovima – temperaturi i vlažnosti vazduha.

Način na koji se postavlja laminat:

Nakon obezbeđene ravne površine i laminata koji je unet pre određenog vremena može se početi sa postavljanjem. Potrebno je postavljanje sunđera 2 mm debljine koji služi kao zaštita poda od vlage. Zatim da se laminat ne bi postavljao skroz do zida što mu onemogućava prostor potreban za širenje, moraju se obezbediti tanje letvice koje služe kao graničnik.

Sam postupak postavljanja laminata je jednostavan. Kada treba kratiti laminatnu ploču zbog uklapanja obavezno je okrenuti zadnju stranu da se ne bi oštetila strana koja je vidljiva. Ukoliko se radi o postavljanju laminata koji ima klik sistem nije potrebno lepiti ga za pod. Nakon završene postavke laminata potrebno je staviti ukrasne lajsne. Za njihovo pričvršćivanje najbolje je koristiti silikon. Pod lajsnama mogu se provući svi kablovi i žice koje nam uglavnom smetaju i skupljaju prašinu.

Održavanje laminata:

Za održavanje laminata nije potrebno mnogo. Dugotrajnost laminata u mnogome zavisi od temperature i vlažnosti vazduha u prostoru. Ako je vlažnost prevelika može se dogoditi da laminat nabubri dok u slučaju jako smanjene vlažnosti vazduha on se skuplja. Zato je potrebno da se obezbedi optimalna temperatura oko 20 – ak stepeni a u periodu jako niskih temperatura i pojačanog grejanja u prostoriji najbolje je postaviti ovlaživač vazduha.

Kada je reč o čišćenju tu je sasvim dovoljna vlažna krpa i neko blago sredstvo za laminatne podove. Laminat za razliku od parketa nije potrebno hoblovati i lakirati što je svakako prednost. Za usluge parketara posetite ovaj link.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*