Mesta u kuci gde nikako ne treba postavljati ogledalo

U uređenju enterijera ogledala nemaju samo dekorativnu ili funkcionalnu vrednost. Ona su pre svega odlični alati za stvaranje iluzije većeg prostora kao i alternativno rešenje za unošenje dodatnog izvora prirodne svetlosti u vaš dom.

Prema Feng Shui drevnim kineskim tehnikama za uređenje životnog prostora, ogledala imaju još jednu ulogu- da ukoliko su pravilno postavljena mogu da utiču i menjaju energiju doma. I obrnuto- kada su pozicionirana na pogrešnim mestima, ogledala mogu imati negativne posledice koje se odražavaju na naše zdravlje, kvalitet sna, raspoloženje i način rasuđivanja i razmišljanja uopšte.

Bez obzira da li želite da povećate izvore pozitivne energije u vašem domu  ili samo pronađete najpraktičnija rešenja za njegovo organizovanje, saznajte koja su to mesta u kući gde nikako ne treba postavljati ogledalo.

Ogledalu nije mesto u kuhinji 

Generalno je ustaljeno verovanje da ogledalu nije mesto u kuhinji.

Prema feng shui smernicama, smatra se da ogledala dupliraju energiju prostora, te će ogledalo u kuhinji udvostručiti negativnu energiju koju za sobom ona nosi kao prostorija.

Takođe, ni stručnjaci u dizajnu enterijera nisu blagonakloni pozicioniranjem ogledala  u kuhinji, pre svega iz praktičnih razloga.

Imajući u vidu koja je primarna funkcija kuhinje, niko ne želi još dodatnog posla i stalno čiščenja fleka od masti i pobeglim ostacima hrane.

Za miran san, sklonite ogledalo iz spavaće sobe 

Ogledala su prilično uobičajan dekorativni predmet u modernim spavaćim sobama i generalno, postavljanje ogledala u spavaćoj sobi samo po sebi nije loša stvar.

Međutim, i u ovom slučaju postoje određena pravila koja treba poštovati, a najvažnije među njima glasi: ogledalo nikako ne treba postavljati direktno iznad ili naspram kreveta.

Pitate se zašto?

Stručnjaci tvrde da tako pozicionirana, ogledala izazivaju loše snove i nemirne noći, narušavajući time direktno  kvalitet sna, a i samo zdravlje.

Gledano u praksi, ogledala reflektuju svetlost, stvarajući iluzije u mraku ili polumraku i time dodatno komplikuju stvari ukoliko imate problema da zaspite.

Da bi pustili dobru energiju u vaš dom ne stavljajte ogledalo preko puta ulaznih vrata

Postoji još jedna lekcija iz Feng Shuija koja povezuje energetsku i funkcionalnu ulogu ogledala kao dekorativnog predmeta.

Naime, stavljanjem ogledala tačno preko puta ulaznih vrata, rizikujete da izgubite ne samo pozitivnu energija koja se tom prilikom odbija napolje,već i nove mogućnosti za razvoj i novac.

Hodnik nudi mnošto alternativa za postavljanje ogledala, koji ga mogu učiniti vizuelno većim i svetlijim. Da bi se te prednosti iskoristile na pravi način, neophodno je pronaći odgovarajući ugao, kao i zidove koji upijaju svetlost.

Zato se kao adekvatna alternativa preporučuje zid do vrata, koji će na pravi način zadovoljiti sve standarde uređenja enterijera.

Izbegavajte “mrtve uglove” 

Pre nego što se odlučite za mesto gde ćete okačiti ogledalo,setite se još jednom da je ono tu da predstavi  najbolje iz vašeg doma, reflektuje svetlost i čini prostor vizuelno većim. Da bi u tome uspeli, neophodno je izbeći takozvane “mrtve uglove”, tj. One koje bi i sami najradije poželeli da sakrijete.

Na primer: preskočite ogledalo na zidu direktno preko puta vešernice ili mesta na kojima se gomila odeća, igračke ili stvara nered. Ili ako vaš dom ima “nezvanični kutak” za odlaganje kaputa, cipela ili drugih stvari koje se za čas skupe kada dođu gosti, takođe pokušajte da izbegnete postavljanje ogledala u toj oblasti. Na kraju krajeva,poslednja stvar koju želite da postignete jeste da udvostručite nered u svom domu!

Pridržavajući se ovih saveta, iskoristićete maksimalno funkcionalni i energetski potencijal, kako ogledala kao dekorativnog predmeta, tako i vašeg životnog prostora.

Najbitnije je da ne zaboravite da je pre svega u pitanju vaš dom u kome treba da se osećate prijatno i srećno, te da ga organizujete u skladu sa sopstvenim preferencijama i stilu , uključujući i mesta na koja će te postaviti ogledala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*