Sve Što Niste Znali O Gipsu

Kod proizvodnje prirodnog gipsa, dodataka i kartona nema ugrožavanja prirodne sredine, jer se u ekološkom konceptu pored ekološke primene gipsanih ploča svrstava i njihovo recikliranje.

Svaka gipskartonska ploča i malter zaštićena je IBO ekološkim sertifikatom. Kada se govori o gipsu i njegovim karakteristikama pre svega se misli na njegovu negorivost, a o sistemima gipskartonskih ploča kao sistemu sa minimalnim troškovima izgradnje, odličnim čuvarima toplote u prostoru i dobrom zvučnom izolacijom.

gips

U samoj gipskartonskoj ploči nalaze se sićušne pore koje su glavni regulatori vazduha u samoj prostoriji jer imaju mogućnost preuzimanja vlage iz prostora kada je ona u većoj meri i ponovnog predavanja prostoru kada dođe do prekomernog sušenja vazduha. Bolja klima i uopšte uslovi u prostoru u kojem živite ili boravite duže vreme su svakako od presudnog značaja za Vaše zdravlje. Svaki gipsani proizvod smatra se u ekološkom smislu kao najpogodnijim kada je reč o građevinskom materijalu.

Opšte definicije gipsa i njegovo nastajanje:

Reč je o jedinjenju čija su glavna dva sastojka kalcijum – sulfat i voda. Prerađivanjem ove sirovine dolazi do nastanka gipskartonskih ploča, ispunjivača, lepkova, glet masa, maltera i estriha. Što se tiče same primene gipsanih ploča njima se mogu oblagati zidovi i tavanice, služi za izradu pregradnih zidova, a kao materijal se koristi kod unutrašnjih malterisanja, gletovanja, livenja estriha itd.

Postojanje gipsa vezano je verovali ili ne za period pre više stotina miliona godina. Plitki morski zalivi su bili njegovo glavno stanište gde je u geološkom procesu sa vodom došlo do taloženja rastvorenog gipsa. Među tradicionalno dokazanim materijalima gips se svakako mora staviti na prvo mesto.

Smatra se izuzetno vrednim kako u građevinskom tako i biološkom smislu. Pitate se zašto? Prvenstveno nema nikakav miris i u svom sastavu nema nijednu supstancu koja može narušiti Vaše zdravlje pa čak ni zdravlje životinja. Svaki proizvod dobijen od gipsa okarakterisan je apsolutno istim osobinama.

Cene gipsarskih radova:

Cene samih radova zavise od kvadrature prostora odnosno pokrivenih površina. Mnogi laici smatraju da ovo nisu toliko komplikovani radovi i da ih mogu obaviti sami i ujedno uštede dosta novca. Tu se najčešće i javljaju ogromne greške. Neiskustvo i nepravilno izvršeni poslovi uvek donesu mnogo veće štete i koristi jer neke radove je nemoguće popraviti već se mora raditi sve ponovo. Kako biste izbegli sve te neprijatnosti i bili sigurni da će Vam se sav uložen novac i te kako isplatiti najbolje je da angažujete stručne molere i gipsare koji će Vam pružiti visoki kvalitet. U dogovoru sa majstorima moguće je i da Vi sami obezbedite sav neophodan materijal ili apsolutno ceo posao prepustite njima. Oni će Vam reći tačne cene, rok završetka radova kao i posavetovati Vas oko svih ideja, predloga ili nedoumica koje imate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*