Umetnost opustanja

Svakodnevna uzbudjenja prijatna I neprijatna,poslovi,razgovori redovno nas dovode u stanje povisene napetosti. Telo se moze opustiti ako su  svi misici u skladu, a to je moguce samo ako se dovoljno krecemo,vezbamo I odmaramo. Kombinovanje odmora I vezbanja je osnova dobrog funkcionisanja tela. Telo je,medjutim,stalno izlozeno emotivnim I mentalnim naporima. Napetost tela,vrpoljenje,lupkanje prstima,neumorno setanje I drugi niz nekordinisanih pokreta ocigledna su posledica uznemirenosti I umora. Otuda, opustanjem treba otkloniti trostruku napetost: telesnu,emotivnu I mentalnu.

Umetnost opustanja

Opste osecanje napetosti je zapravo posledica nervno-misicne tenzije, a ona se moze smanjiti na razlicite nacine. Postoji niz tehnika od gimnastickih vezbi do slozenih vezbi koncentracije koje se praktikuju u jogi I drugim istocnjackim disciplinama.

Pocetak opustanja ponekad moze da izazove strah, jer se dogadja da prilikom opustanja telo zahvati, pored prijatnosti I toplote,I blago podrhtavanje. Moze se dogoditi da osetite lupanje srca ili cak da zaplacete,ali to je upravo ono cega zelite da se oslobodite relaksacijom: briga,napetosti,umora. Rezultat relaksacije, medjutim,nije samo oslobadjanje tenzije I postizanje spokojstva. Vezbanjem ujedno jacate svoje telo,cinite ga gipkim a ujedno I doprinosite I vasem boljem izgledu.

Kada se osecate napeto, vasi misici su zgrceni, a to utice na kompletno drzanje tela. Telo dobija neprirodan izgled, I cini da se covek oseca I izgleda lose. Kada su misici zgrceni oni nemaju dovoljno energije, kao das u na izvestan nacin mrtvi.

Kada su opusteni imaju otvorene mogucnosti za pokret,zivotna energija struji u njima. Misici treba da su napeti samo kada imaju neki zadatak, kada su u pokretu. Kada nisu zaposleni, a ipak su zgrceni, oni uzaludno trose zivotnu energiju I citav system radi u prazno.

Fizicka neaktivnost predstavlja ozbiljan preduslov za stres,nejcesceg neprijatelja savremenog coveka. Organizam se navikava da funkcionise samo u optimalnim uslovima: misici slabe,hormone se slabije luce,iscrpljuju se vredni minerali, masti I otpadne materije se gomilaju u krvi. Aktivan nacin zivota ne samo da eliminise mogucnosti za stress,vec poboljsava sposobnost organizma da se bori u stresnim situacijama.

Vezbe opustanja

Kada ste umorni I najzad nadjete malo vremena da se relaksirate prvo sto ce se dogoditi jeste popustanje misicne napetosti. Opustanje preati I lagano udisanje I izdisanje vazduha,sa ponekim dubokim,glasnim izdahom olaksanja “ah”. Izdah je meobicno korisno sredstvo za popustanje napetosti I oslobadjanje od umora. Vezbu bi trebaloponoviti vise puta u toku dana.

Setite se samo koliko cesto dozivite blag stress kada tel iznenada zazvoni. Pre nego sto podignete slusalicu udahnite duboko vazduh,izdahnite ga uz lagan zvuk olaksanja pa tek onda odgovorite na poziv.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*