Uredjenje Baste

U svakom dvorištu ili vrtu jedan od neizostavnih delova je svakako staza. Uloga staze je zapravo da se znatno olakša prolazak kroz dvorište ili baštu i da se jednostavno ne bi gazilo po travi ili zemlji. Pored toga mogu imati veoma značajnu dekorativnu ulogu i zbog toga je poželjno što bolje i pravilnije je postaviti. Mogu se napraviti na najrazličitije načine kao i da se upotrebe mnogobrojni materijali.

Dekorativni elementi od prirodnog kamena:

Primena ove vrste materijala najviše se može videti kada se izrađuju staze i fontane. Među osnovnim karakteristikama ističe se to što se radi o najstarijem materijalu a uz sve to izuzetno otpornom i dugotrajnom sa pružanjem efektnog izgleda bilo kog elementa kod kojeg se primeni. Preko kamena je moguće naneti i lak čiji će sloj pored zaštitne uloge dati i još blistaviji i lepši izgled.

Uredjenje Baste

U postupku postavljanja staza potrebno je voditi računa o svakoj ploči i kako ne bi došlo do njihovog pucanja (što se vrlo lako može desiti naročito kada je neravnomerno slaganje), jedno od rešenja je odabrati što bolju i ravniju podlogu.

Primena ukrasnog cveća:

Idealan momenat za ukrašavanje dvorišta je početkom cvetne sezone. Kupovina svežeg semena je zapravo najvažnija a svežinu ćete vrlo lako proveriti kada pogledate deklaraciju. Rok trajanja kao i određeni koeficijent klijanja mora biti tačno naznačen. Bez obzira što klijanje ne mora biti u stopostotnom učinku ipak se preporučuje stavljanje nešto veće količine semena. Što se tiče zemlje ona mora imati odgovarajuću vlažnost i rastresitost kako bi seme dalo što bolje rezultate.

U postupku sadnje potrebno je seme prekriti manjom količinom zemlje i sabiti ga. Da bi se klijanje ubrzalo seme se može odložiti neko vreme u vodi, gde će doći do bubrenja, kada je idealan momenat da se posadi.

Cvetne leje su prepune najrazličitijom ponudom biljaka, kao što su hajdučka trava, žalfija i dr. a na Vama je da odaberete one koje će najviše odgovarati Vašoj bašti.

Ukrašavanje vrta raznim biljkama:

Jedan od predloga kako da Vaše dvorište bude potpuno neobično, lepo i jedinstveno jeste kombinovanje najrazličitije grupacije ukrasnih biljaka. Potrebno je na adekvatan način ukombinovati ukrasno šiblje sa travom, raznim cvetnicama i sl. Ako se uz sve to dodaju još i prirodni kamenčići ili stene budite sigurni da će efekat biti fantastičan.

Baštenski nameštaj:

U svom tom zelenilu, ukrasima i mirisima važno je i da Vi možete što bolje da se opustite i uživate, a za to Vam je potreban odgovarajući nameštaj za baštu. Sa odgovarajućim stolicama, foteljama i ljuljaškama dobiće se prava prirodna oaza mira gde ćete moći maksimalno da se odmorite, družite sa porodicom ili ugostite svoje prijatelje i rodbinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*