Vrste Parketa I Njegovo Održavanje

Za koju vrstu parketa ćete se odlučiti zavisi isključivo od Vaše želje i izbora. Možete birati između bukovog, hrastovog ili jasenovog parketa što predstavlja osnovne vrste parketa. Pored njih mogu se naći nešto jeftinije varijante parketa koje čine lamelirane daščice određenih dimenzija koje se sklapaju u obliku kvadrata. Ove table izrađuju se od bukve, jasena ili bresta.

Jasenov parket:

Ima izuzetno veliku tvrdoću, savitljiv je jednostavno se obrađuje, trajan je i veoma sličan hrastovom parketu, svetlije je boje i možete ga uklopiti u bilo koji prostor. Spoljne sile koje utiču na njega mogu dovesti do promene dimenzija što ističe njegovu visoku elastičnost. Pod prestankom spoljnih sila dolazi do vraćanja i prvobitan položaj zbog čega se postavlja u skoro svim velikim prostorima, halama i dvoranama.

Bukov parket:

Spada u najpopularniju vrstu parketa i dosta je zastupljen kod nas. Karakteriše ga srednji stepen tvrdoće, fina struktura i ružičasta boja koju je moguće promeniti uz termičku obradu. Time se dodatno dobija na još većoj otpornosti na vlagu i vodu.

Hrastov parket:

Boja i struktura čine ga jednim od kvalitetnijih vrsta parketa. Baš iz tog razloga ponuda je jako velika kada birate strukturu, kolorit i klasu ovog parketa. Prirodna svojstva i dobre osnovne karakteristike čine da se vrlo jednostavno uklapa u sve enterijere. Dugotrajan je i sa visokim stepenom tvrdoće što je dodatni plus pri odabiru ove vrste podne obloge.

Ponuda lakova za lakiranje parketa:

Za održavanje drvenih podnih površina kao što su parketi, brodski podovi i dr. potrebno je pronaći odgovarajući lak. Lak predstavlja jedino pravo sredstvo kojim se na adekvatan način pruža maksimalna zaštita podovima. Uz to dolazi do dugotrajnog očuvanja prirodne lepote drveta koje nakon nanošenja zaštite zahteva minimalnu negu i pažnju. Lakovi se mogu podeliti na dve vrste one koji se koriste kod jako opterećenih površina previše izložene gaženju i habanju i one koji se koriste kod manje opterećenih površina.

Kako što duže sačuvati lakirani parket:

U prve dve nedelje posebno vodite računa o Vašem podu. Da biste uneli nameštaj potrebno je da prođe do 10 – ak dana i pri samom unošenju nameštaja to pažljivo uradite bez guranja nameštaja po podu jer oštre ivice mogu da ga oštete. Tepisi, etisoni i drugi podni prekrivači takođe treba da sačekaju njihovo unošenje i do 20 dana nakon završenog lakiranja. Po sveže prelakiranom parketu nemojte hodati u štiklama kako ga ne bi oštetili. Za čišćenje parketa nije dozvoljeno korišćenje grubih četki i jakih abrazivnih sredstava jer takođe mogu naneti štetu Vašem podu.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*