Zavese za toplinu doma

Zavese su neizostavan deo uređenja svakog enterijera, kako tradicionalno, tako i moderno uređenog. Gotovo da nema doma u kome zavese ne postoje barem u dnevnom boravku. Zavesa svaki prozor ulešava, naglašava ga. i daje mu šarm. Prostorije koje na prozorima imaju zavese odišu toplinom i pozitivnom energijom.

Zavese i uređenje enterijera

Zavese se koriste za uredjenje prostora, imaju estetsku i funkcionalnu ulogu, stvaraju osećaj topline. Promenom zavesa i dom zasija novim sjajem. Zavese omogućavaju toplotnu i zvučnu izolaciju i daju osećaj suženja i proširenja prostora u zavisnosti od toga za koje zavese se odlučite. Svaki prostor ima svoje zahteve, namene i svojstva pa odabir zavesa treba biti u skladu sa tim. Zavese mogu biti do poda ili do daske prozora ali ne treba da se oslanjaju na pod  ni na dasku da ne kupe prašinu. Zavese imaju i svoj psihološki efekat, pa boju i dezen trba birati prema svom stilu života i svom senzibilitetu.

Zavese

 

Nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju kada birate zavese

Boja zavesa treba da bude u skladu sa bojom nameštaja i zidova. Za male i slabo osvetljene prostorije koriste se prozračne i svetlije zavese. Za velike i osvetljene prostore idu tamne i neprozirne zavese. Za prozore koje nemaju roletne treba kombinovati tanke zavese i draperije s blagim kontrastom boja. Draperijama se čuva intima doma. Zavese veselih boja i motiva sa bogatim koloritom su za dečje sobe, u skladu sa bojom ostalog nameštaja.

Za prostorije u kojima se puši dobre su zavese pastelnih boja, kako bi se što manje primećivali tragovi dima na njima. Za spavaće sobe koriste se zavese tamnijih nijansi koje će ujedno štititi od dnevnog svetla. Za prozore u kupatilu najbolji su venecijaneri a boja treba da je u skladu sa bojom pločica i sanitarija. To je jedino mesto u kući gde su venecijaneri poželjniji od zavesa. Za sve ostale prostorije uvek se pre preporučuju zavese jer venecijaneri stvaraju osećaj hladnoće i otuđenosti. Peglanje zavesa je jedan od težih poslova pa treaba birati materijale koji se ne peglaju. Zavese trba prati na niskim temperaturama bez centrifuge, jer u protivnom može doći do skupljanja i cepanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*