Kako da uz pomoć ogledala uvećate prostorije?

Uz pomoć ogledala definitivno možete da postignete utisak veće prostorije. Mnogi znaju za ovaj trik, pa ogledala ne koriste samo iz estetskih nego i praktičnih razloga. Ogledala možemo posmatrati i kao umetničku formu. Efekti koji se njima postižu, a tiču se refleksije, iluzije su potpuno magični. Dizajneri enterijera ogledala koriste kao moćno dizajnersko sredstvo. Pre svega, zbog postizanja utiska da je prostor veći, a tako i zbog igre svetlosti.Ogledala ne reflektuju samo objekte, predmete, prostor, nego i svetlost. Uvek imajte u vidu da reflektuju i prirodnu i veštačku svetlost. Prostorije će tako izgledati mnogo svetlije.

Ako postavite zakošeno ogledalo uticaj refleksije svetlosti ogledala će biti dodatno povećana. Svetlost će se odbijati u više pravaca. Zato je od ključnog značaja gde se postavlja ogledalo. Dobra pozicija ogledala transformisaće svaki prostor. To će pomoći da prostorija vizuelno izgleda veća nego što jeste. Dakle, najbolja varijanta da imate raspoloživ prostor na zidu nasuprot izvoru prirodnog svetla. To znači da najidealnije da ogledalo stoji nasuprot prozoru. Još je u Luj XIV u svom dvorcu insistirao na raskošnim ogledalima. To znači da se pre toliko stoleća znalo koliko je veliki potencijal ogledala u dizajniranju enterijera. Takođe i koliko ona čine i privatne i poslovne prostore većim, bogatijim i svetlijim.

Kako pravilno odabrati mesto za ogledalo?

Najvažnije je pravilno odabrati mesto za ogledalo. Postoji jedno pravilo koga se drže svi poznavaoci uređenja enterijera. Ako ogledalo postavite na pravo mesto, ona će uvećavati i osvetljavati prostor. Ako ga postavite na pogrešno mesto, dupliraće ono što želite da sakrijete. Ogledala su efektna u stvaranju optičkih iluzija.

Samo u slučaju da ih postavite na pravo mesto. Nekada je moć ogledala toliko velika da može da udvostruči količinu svetlosti u sobi. Na vama je da shodno senzibilitetu odaberete dizajn, oblik i veličinu ogledala. Kada razmišljate o veličini ogledala uvek uzmite ono koje je veće od planiranog. Moć velikog ogledala na zidu je nemerljiva. Otvoriće čitav prostor i bićete prezadovoljni postignutim efektom. Ukoliko je slučaj da nemate izvor prirodnog osvetljenja, postavite ogledalo blizu rasvete. Takođe, vodite računa i o visini na kojoj postavljate ogledalo. Kada je ogledalo previsoko, prostor će delovati nedefinisano, konfuzno i nepovezano.

Za razvoj dece je važno da mogu da prate refleksiju svetlosti na ogledalu. To će podsticati motoriku, jer će želeti da bude bliže prelamanju svetlosti koja se vidi na ogledalu. Potencijal ogledala mora se iskoristi maksimalno. Ne samo u dizajnerskom smislu nego i funkcionalno. Upravo to što će manji prostor učiniti većim je jedna od najvažnijih funkcija ogledala, pored ogledanja, podrazumeva se. Okruglo ogledalo može da napravi ravnotežu u prostoru koji je geometrijskog oblika. Naspram oštrih ivica, upravo će kružni oblik ogledala imati umirujući efekat.

Kako ogledalo vizuelno širi prostor?

Ne postoji čarobni štapić kojim možemo da dobijemo veću kvadraturu stana ili kancelarije. Ali zato sa ogledalima možemo izvesti čaroliju. Ogledala su najeftinija rešenja da prostor bar vizuelno uvećate, osvetlite, proširite i da dobijete dubinu. Kada su postavljeni u tamnim hodnicima i holovima stvaraju iluziju da postoji još jedan prozor, odnosno izvor svetlosti. Automatski će prostor delovati šire. Za utisak širine prostora je dovoljna refleksija prirodnog svetla u sobi.

Ako želite da dobijete dubinu prostora onda treba znati kako okrečiti zidove. Jedan zid mora da bude tamniji. Dakle on mora biti u kontrastu sa ostalim zidovima i upravo na tom tamnijem zidu postavite ogledalo. Možete ga i naslonito na zid, naravno ako nemate malu decu ili kućne ljubimce.

Ram ogledala je takođe efektan za mali prostor. Treba da bude što tanji, svetlih boja i bez mnogo ukrasa i detalja. Tako ogledala neće opteretiti već mali prostor. Uske prostorije vizuelno ćete proširiti ako postavite ogledalo na površinu celog jednog zida. Takođe, ukoliko imate  ormar ili plakar u uzanim  prostorijama obavezno na njega postavite ogledalo. Za utisak prostranosti iskoristite ogledalo preko puta neke slike. Može nasuprot ogledala da bude  ukrasna biljka ili neki drugi zanimljiv predmet.  Ako u prostoriji postoje mračni uglovi, svetlost ćete u tim uglovima  dobiti usmeravanjem ogledala.

Ovo je idealan i lak način da osvetlite i proširite mračne delove stana ili poslovnog prostora. Dupliranje ogledala može biti izuzetno dobar potez. Ne plašite se da  možete preterati. Ovo nekad može biti  idealan način za zid spavaće sobe, naročito ako vam je cilj da vizuelno proširite sobu.

Danas je teško zamisliti enterijer modernog stambenog i poslovnog prostora bez ogledala. Upravo i zbog funkcionalnosti i sposobnosti da vizuelno proširi prostor. Ko ima mali stan odlično je proučio sve tehnike i trikove proširenja prostora ogledalima. Osim toga, ogledalima možemo prekriti sitne nedostatke i nesavršenosti u prostorijama. Moderni proizvođači ogledala danas misle o svakom detalju. Zato se sve više usredsređuju na ugradnu rasvetu. Ugrađeno osvetljenje sa ogledalima u prostorijama može da stvori magiju, toplinu i raskoš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*