Kako Postići Prijatnu Temperaturu U Vašem Domu Bez Upotrebe El. Aparata

Klima uređaji kao dopuna grejanju:

Prijatna Temperatura

Proleće donosi velike temperaturne razlike pa vrlo često ne znamo ni kako se obući ni da li je potrebno grejati kuću ili stan. U većini domaćinstava klima uređaj služi za dogrevanje upravo u ovakvim situacijama. S obzirom da nam je ovaj uređaj najpotrebniji i najkorisniji u toku celog leta i viskokih temperatura možda ipak nije pravo vreme da već sad počnemo da ga upotrebljavamo. Ukoliko već sad počnemo sa korišćenjem ovog uređaja to u znatnoj meri može da optereti kućni budžet povećanim troškovima za utrošenu električnu energiju. Šta je najbolje uraditi?

Na koji način možete napraviti prijatnu temperaturu u svom domu?

Vrlo često se dešava da je napolju mnogo toplije nego u kući ili stanu. Tada treba obratiti pažnju na južnu stranu na kojoj se nalaze prozori odnosnu stranu u koju su najveći deo dana upereni sunčevi zraci. Period kada je sunce najjače treba maksimalno iskoristiti i prozore otvoriti i podići roletne. U toku dana možete osetiti kako se temperatura izjednačava napolju i u Vašem domu.

Visoke temperature:

Kada su velike vrućine treba drugačije pristupiti. Prostorije najbolje provetravati u pre podnevnim časovima ( što ranije to bolje ) . Strane koje su sunčane treba zamračiti roletnama a prozore zatvoriti. Potrebno je pratiti kretanje sunčevih zraka i na taj način otvarati ili zatvarati prozore kako ne bi previše toplote ušlo unutra. U večernjim satima možete sve ponovo otvoriti i provetriti svaku prostoriju. Noći mogu biti nekada veoma hladne pa se ne preporučuju otvoreni prozori tokom cele noći jer tako možete i previše rashladiti prostor.

Jednokratna investicija koja Vam može dati velike rezultate u uštedi električne energije je dobra izolacija kuće ili stana. U slučaju da ne možete rashladiti prostor na željeni način najbolje je da ugasite aparate i tehniku koja Vam nije potrebna a greje Vam prostor kao i nepotrebno svetlo ( razne neonke, sijalice, reflektori i sl. )

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*