Veštačka živa ograda – idealno rešenje za privatnost

Veštačka živa ograda sve više postaje popularan izbor među vlasnicima kuća i vrtova, a to nije bez razloga. Postoje brojne prednosti koje veštačka živa ograda može da donese:

  1. Nema potrebe za održavanjem: Jedna od glavnih prednosti veštačke žive ograde je što ne zahteva redovno održavanje kao što je slučaj sa živim biljkama. Nema potrebe za zalivanjem, šišanjem ili đubrenjem, što značajno štedi vreme i trud vlasnika.
  2. Nema godišnjeg orezivanja: Budući da veštačka živa ograda ne raste kao prava živa ograda, ne morate da brinete o redovnom orezivanju ili oblikovanju kako biste održali željeni izgled. Ovo je posebno korisno ako želite da vaša terasa ili vrt izgledaju uredno i čisto tokom cele godine.
  3. Trajnost: Veštačka živa ograda se izrađuje od visokokvalitetnih materijala poput PVC-a ili poliestera, što je čini izuzetno trajnom. Neće se sušiti ili propadati kao prava živa ograda, zadržavajući svoj izgled dugi niz godina.
  4. Prilagodljivost: Ograda se može oblikovati i seći prema željama i potrebama vlasnika. Možete odabrati visinu, širinu i gustinu kako biste postigli željeni izgled i nivo privatnosti.
  5. Bez alergena: Za razliku od prave žive ograde koja može izazvati alergijske reakcije, veštačka živa ograda je hipoalergena opcija. To je posebno važno za osobe koje su osetljive na polen ili druge alergene iz biljaka.
  6. Održavanje privatnosti: Veštačka živa ograda pruža isti nivo privatnosti kao i prava živa ograda, ali bez brige da će se prorediti ili izgubiti gustinu tokom vremena.
  7. Brza instalacija: Postavljanje veštačke žive ograde obično je brže i jednostavnije u poređenju sa sadnjom i održavanjem prave žive ograde. To omogućava vlasnicima da brzo transformišu prostor i uživaju u rezultatima odmah.

Sve ove prednosti čine veštačku živu ogradu praktičnim i funkcionalnim izborom za vlasnike koji žele estetski privlačno rešenje bez potrebe za složenim održavanjem.

Izvor : vestackazivaograda.net

Postavljanje veštačke žive ograde može biti relativno jednostavan proces ako se pravilno pripremite i pridržavate osnovnih koraka. Evo detaljnog vodiča o tome kako se postavlja veštačka živa ograda:

Korak 1: Priprema terena

Pre početka postavljanja veštačke žive ograde, trebate pripremiti teren. To uključuje čišćenje područja od otpada, kamenja i drugih prepreka koje bi mogle ometati postavljanje ograde.

Korak 2: Merenje i planiranje

Nakon čišćenja terena, izmerite površinu gde želite postaviti veštačku živu ogradu. Na osnovu tih mera, napravite plan kako će ogradna ploča biti postavljena. Takođe, razmislite o visini i gustini ograde prema vašim željama i potrebama.

Korak 3: Priprema materijala

Nabavite sve potrebne materijale za postavljanje veštačke žive ograde, uključujući ogradne ploče, stupove, spojne elemente, lepkove i alate kao što su metar, libela, bušilica ili odvijač, kao i potrebne šrafove ili ekserčiće.

Korak 4: Postavljanje stupova

Prvi korak u samom postavljanju je postavljanje stupova. Koristite metar i libelu kako biste obezbedili da su stupovi vertikalno postavljeni i u ravni. Zatim ih pričvrstite na podlogu ili zid koristeći odgovarajuće spojne elemente i alate.

Korak 5: Postavljanje ogradnih ploča

Nakon što su stupovi postavljeni, vreme je da postavite ogradne ploče. Počnite od jednog kraja i postavljajte ih redom, koristeći spojne elemente kako biste ih čvrsto povezali sa stupovima. Pazite da su sve ploče postavljene u istoj visini i da su međusobno pravilno poravnate.

Korak 6: Završni radovi

Kada su sve ogradne ploče postavljene, proverite celokupnu konstrukciju da biste bili sigurni da je sve čvrsto i stabilno. Uklonite bilo kakve viškove materijala ili otpatke sa radilišta.

Korak 7: Održavanje

Nakon što je veštačka živa ograda postavljena, ne zahteva mnogo održavanja. Povremeno je možete očistiti vodom i blagim deterdžentom kako biste uklonili prašinu ili prljavštinu.

S ovim koracima, postavljanje veštačke žive ograde može biti prilično jednostavno i brzo, pružajući vam estetski privlačnu i funkcionalnu ogradu za vaš prostor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*