Filteri Za Vodu

Jedna od najvažnijih potreba našeg organizma je potreba za vodom, a činjenica da je do zdrave i kvalitetne vode danas sve teže doći. Ovo nije samo problem u siromašnim i nerazvijenim zemljama tzv. zemljama trećeg sveta, već se i industrijski razvijene zemlje suočavaju sa nebezbednom vodom. Zbog industrijskih zagađenja i uništavanja životne sredine voda koju pijemo iz vodovodnih sistema je sve manje bezbedna. Svi izvori vode za piće su dostigli određeni nivo zagađenja, koji potiče od prirodnih minerala do hemikalija i nus pojava. Dokazano je da duža izloženost zagađenoj vodi može izazvati ozbiljne bolesti, uključujući razne oblike kancera i oštećenja jetre.Zbog velikog značaja vode napravljeni su razni sistemi i aparati za uklanjanje bakterija, mulja, blata i raznih hemikalija koje se nalaze u njoj i koje joj daju loš ukus i miris.

Filteri Za Vodu

Kućni filteri za vodu

Postoje razni filteri za vodu od onih koji ukljanjaju hlor i razne nečistoće pa do uređaja koji rade na principu reverzne osmoze.

Reverzna osmoza je trenutno najefikasniji metod prečišćavanja vode. Predstavlja veoma jednostavan proces filtriranja vode, koji je primenjiv u svim domovima i poslovnim prostorima.

Ovaj sistem koristi polupropusnu membranu koja odbacuje sve zagađivače omogućavajući da samo molekuli čiste vode prođu kroz nju. Kada nečistoće zajedno sa vodom dođu u ovu membranu, tok vode se deli na deo koji prolazi kroz otvore membrane i to je voda koja je prečišćena i dela u kom se nalaze sve nečistiće i gde sve koncentrisane nečistiće odlaze u odvod.

Kućni uređaji za prečišćavanje vode se postavljaju u kuhinji. Mogu se postaviti direktno na česmu ili ispod sudopere gde se montiraju zajedno sa česmom. Najekonomičniji su filteri koji rade na principu reverzne osmoze jer odstranjuju makro i mikro nečistoće.

Osnovne karakteristike filtera za vodu:

–    ne ukljanja minerale iz vode

–     uklanja viruse, bakterije i razne nečistoće.

Fizičke i hemijske karakteristike vode ostaju nepromenjene pri filtraciji. Efikasnost  filtracije je visoka, tačnije vrši se eliminacija organskih supstanci od 85-100%, dok je eliminacija virusa i bakterija gotovo sto procentna.

Rok trajanja ovih filtera je prilično dug, čime se pored efikasnosti potvrđuje njihova isplativost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*