Kako da „isterate“ miris duvanskog dima iz sobe?

Čak i da ste pušač ili ste od onih koji su se jednostavno silom prilika navikli na duvanski dim i relativno lako podnositi boravak u njegovom oblaku, verovatno vam smeta miris duvanskog dima koji ostaje u zidovima vašeg stana, u vašem krevetu, jastuku, tepihu, zavesi i tako dalje. Jer to više nije dim, nije ni onaj miris „svežeg“ dima, koji je nastao neposredno po sagorevanju, već je reč o vrlo neprijatnom mirisu koji posetiocu sobe ostavlja utisak kao da ta soba ili stan i nisu baš najčistije mesto. U slučaju da se u sobi kontinuirano puše cigarete (ne elektronske cigarete, da budemo sasvim jasni) čak je i na zidovima i plafonu moguće videti posledice nadimljavanja.

duvanski dim

I gotovo uvek prvi pokušaj da se taj neprijatni miris duvanskog dima neutrališe je kupovina nekakvog osveživača vazduha u vidu spreja, ili kupovina kakvig drugog mirišljavog predmeta. Ovaj je potez sasvim razumljiv, da ne kažemo opravdan, s obzirom na to da će većina nas uvek i u svem najpre krenuti linijom manjeg otpora. Ali to što će nešto u vašoj sobi da emituje neki prijatan miris (mada ne mora da znači da je prijatan, često proizvođači preteraju) ne znači da će ono što smrdi prestati da smrdi. I u kombinaciji dvaju mirisa vaša će soba podsetiti na one ljude koje namirišete u gradskom prevozu, a koji misle da ako stave dezodorans ne moraju da se kupaju. Na sreću, postoje još neki trikovi uz pomoć kojih možete da u priličnoj meri smanjite neugodan miris koji je u sobi ostao usled pušenja cigareta.

Klin se klinom izbija

Mnogi ljudi smatraju da sirće ne miriše baš lepo, ali ono ipak može da „upije“ miris duvanskog dima iz vaše zadimljene prostorije. Potrebno je da neku posudu napunite sirćetom i da je ostavite u zadimljenoj sobi, a sirće će već odraditi svoj posao tokom noći. I nemojte se bojati, čim iznesete posudu, vaša soba više neće mirisati na sirće.

Stara dobra soda bikarbona

Verovatno ste se naslušali brojnih saveta u kojima se kao glavni sastojak pominje soda bikarbona. E, pa i kod neutralisanja ovog neprijatnog mirisa ona je takođe pouzdan savetnik, kažu upućeni. Potrebno je posuti je po tepihu ili krevetu (jer se oni dosta umirišu od dima) a onda posle nekoliko sati dobro usisati.

Kora pomorandže, tačnije mnogo kora pomorandže, takođe može da doprinese u „isterivanju“ mirisa duvanskog dima iz sobe.

Elektronske cigarete ne neutrališu nepoželjan miris, ali ga i ne stvaraju, pa ih zato pominjemo na kraju, kao preventivu. Verovatno i sami znate da elektronske cigarete u sebi mogu da sadrže nikotin, ukoliko tako želite, pa prema tome mogu da vam zadovolje tu potrebu (da ne kažemo zavisnost). Ali elektronske cigarete ne emitiju nikakav dim, jer rade po sasvim drugačijim principima od običnih cigareta. Umesto sagorevanja mešavine duvana i još koječega, funkcionisanje elektronske cigarete se bazira na zagrevanju tečnosti koja se pretvara u vodenu paru. Dakle, elektronske cigarete su sa zdravstvenog stanovišta pogodnije, ali su pogodnije i kada je reč o lepoti vašeg životnog prostora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*