Kako napraviti ogledalo za šminkanje?

Da li si odrastala čitajući o princezama ili si maštala da budeš ratnica? Pokahontas ili Pipi Duga Čarapa? Da li te više privlače moćne čarobnice i amazonke? Princeza nije jedina kojoj ogledalo predstavlja najbitniji element u sobi. Ogledalo u mitologiji ima nekoliko funkcija. Da zaštiti dom, da ukloni negativnu energiju iz određenih prostorija ili pak aktivira energiju obilja tamo gde je to potrebno.

Ogledalo za šminkanje predstavlja skup elemenata koji omogućavaju ženi da se pripremi za dan koji je čeka.

Ogledalo za šminkanje možemo podeliti u dve osnovne kategorije

 1. Za profresionalnu upotrebu
 2. Za ličnu upotrebu

Ova podela je gruba jer često devojke žele svoj kutak za ulepšavanje koji će izgledati kao onaj u salonu lepote, pa samim tim zadatak postaje izazovniji. Holivudski efekat možemo postići ukoliko dodamo osvetljenje.

Prvi korak je da odredimo mesto gde će se nalaziti ogledalo za šminkanje kako bi uskladili prostor i veličinu ogledala. Neophodan nam je metar kako bi uzeli tačne mere. Nakon što smo odredili mere i mesto gde želimo postaviti ogledalo možemo se pozabaviti sledećim koracima. Ogledalo možemo kupiti gotovo ukoliko je u skladu sa našim merama, a možemo ga naručiti kod stakloresca ili u specijalizovanim radnjama. Najbitnije je da izbegavamo ogledalo koje uvećava, izdužuje ili proširuje!

Ukoliko ogledalo za šminkanje želimo da postavimo u spavaću sobu najbitnije je da izbegnemo da ima pogled na krevet po pravilima kineske tehnike uređenja doma. Ukoliko želimo da postavimo ogledalo u salonu lepote najbitnije je da izračunamo koji deo sobe je najpovoljniji za osobu koja šminka jer će to biti mesto gde će provoditi najviše vremena, a ogledalo može sprečiti odliv novca ili energije, savetuju feng shui stručnjaci.

Nakon što odredimo mesto gde ćemo postaviti ogledalo sledeći korak je da odredimo oblik ogledala. Možemo birati između pravougaonog, okruglog ili u obliku srca. U odnosu na prostor gde će biti postavljeno bitno je izabrati oblik (ukoliko je prostor manji savetuje se pravougaono, a ukoliko je veći okruglo). Druga stvar koja je bitna je veličina rama jer svako ogledalo za šminkanje bi trebalo da poseduje širi ram gde će biti ugrađeno dodatno osvetljenje.

Naša preporuka je da izaberete ram od punog drveta, a ne od iverice jer će tako biti dugotrajniji i efektniji. Nakon što smo izabrali ogledalo i ram, sledeći korak je boja rama. U skladu sa prostorom i bojom zidova sami birate boju rama, a preporuka je bela jer se uklapa u sve enterijere.

Materijal koji je neophodan za pravljenje ogledala za šminkanje je: ram, prajmer, boja za drvo, četka za farbanje, ogledalo veličine koju ste odredili u odnosu na ram i prostoriju, aluminijumski profil sa sijaličnim grlima povezan kablovima sa utičnicom (možete i sami povezivati, ako se razumete u strujno kolo), stepenasta bušilica, odvijač i šrafovi, lepak, led sijalice, produžni kabal sa prekidačem (obratite pažnju na boju).

Proces pravljenja ogledala za šminkanje zahteva strpljenje i mirnu ruku, a u nastavku teksta pokušaćemo na što jednostavniji način da prikažemo sam proces.

Ukoliko se odlučite za polu-gotovo ogledalo možete naručiti ram koji u sebi već ima osvetljenje i onda sami kod kuće sklapati ram i ogledalo. Možete koristiti i stari ram koji ćete uklopiti sa novim ogledalom ili sve samostalno praviti.

Ukoliko želite romantično ogledalo možete nabaviti plastične bele ruže (u kineskim prodavnicama su najpovoljnije) koje ćete prikačiti ili heftalicom zakačiti za okvir. Redom možemo kačiti cvet, lišće, cvet itd. Pre nego što stavite staklo u okvir neophodno je da ofarbate ruže (bronzani ili srebrni sprej). Nakon toga ogledalo stavljate u sredinu.

1.2. Ogledalo za profesionalnu upotrebu za šminkanje

Kada je reč o profesionalnoj upotrebi preporučujemo keramička sijalična grla jer podnose veću temperaturu i ne greju se, a razlika je mala u ceni.

Određujemo razmak između sijaličnih grla. Kada smo odredili razmak između stepeničnih grla, uz pomoć stepenaste burgije bušimo rupe. Licnaste žice koje kupujemo u specijalizovanim radnjama. Povežemo po dve žice i pravimo strujno kolo. Ovde je najbolje pozvati u pomoć osobu koja se razume jer rad sa strujom nije preporcljiv ukoliko nemate iskustva.

Dakle korake možemo predstaviti na sledeći način:

 1. Određujemo mesto gde ide ogledalo
 2. Kupovina neophodnog materijala
 3. Priprema prostora za rad
 4. Premazujemo drveni ram prajmerom u dva sloja i puštamo da se dobro osuši (najbolje bi bilo da prenoći).
 5. Obeležavamo mesto na ramu gde će leći ogledalo.
 6. Obeležavamo gde ćemo postaviti sijalična grla i uz pomoć stepenaste bušilice pravimo otvore. Provlačimo kablove aluminijumskog profila kroz otvore.
 7. Postavljamo drveni ram na zid.
 8. Lepak nanosimo na zadnju stranu ogledala i lepimo ga za drveni ram.
 9. Povezivanje kablova keramičkih sijaličnih grla. Ukoliko nemate iskustva potražite pomoć osobe koja je ovo već radila.
 10. Dodajemo led sijalice.

 

Pravljenje predmeta za kuću predstavlja odličan vid relaksacije i uštede novca. Nije poenta u savršenosti već u procesu. Ogledala nas upravo uče da je život proces u kojem treba uživati, a ne program koji treba slediti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*