Kako Odabrati Odgovarajuće Keramičke Pločice

Keramičke PločiceKupovina keramičkih pločica i nije tako jednostavan posao kako se u prvi mah čini. Postoji više stvari na koje morate obratiti pažnju ako želite da se pločice očuvaju što duže na vašim zidovima i podovima. Pre kupovine premerite površine koje ćete oblagati pločicama i izračunajte koliko vam je potrebno materijala (lepak, masa za fugovanje, keramičke pločice). Odaberite dezene i boje koje će se uklopiti sa ostalim nameštajem u prostoriji gde ćete ih postavljati ( kuhinji, kupatilu,hodniku ili terasi).

Keramičke pločice se svrstavaju  u grupe u zavisnosti od toga da li se radi o podnim ili zidnim, spoljašnjim ili unutrašnjim, glaziranim ili neglaziranim pločicama. Za oblaganje podova koriste se isključivo pločice za pod, dok za zidove mogu posložiti i podne i zidne pločice. Uglavnom postoje pločice istih dezena i boja i za zid i za pod. Zidne pločice su manje tvrdoće u odnosu na podne pločice, glazirane su i sa glatkom i sjajnom površinom. Za podove se koriste hrapave, mat pločice.

Potrebno je obratiti pažnju na procenat u kome pločice upijaju vodu, kao i na to koliko su otporne na mraz, naročito pri kupovini pločica za terase. Tvrdoća pločica se ocenjuje vrednostima od jedan do deset. Za pločice koje se postavljaju u stanu potrebna tvrdoća je pet i više. Koeficijent kliznosti je takođe jako bitan. Kreće se od R9 pa do R13. Pločice za zidove su najklizavije i imaju koeficijent kliznosti, odnosno koeficijent trenja R9. Važno je da pločice budu otporne na hemikalije za čišćenje koje se koriste u domaćinstvu. Debljina pločica se uglavnom kreće oko devet milimetara.

Pri kupovini nemojte birati one najjeftinije, jer ne menjate pločice svaki dan, opredelite se ipak za bolji kvalitet. Svakako ni visoka cena ne označava vrhunski kvalitet. Vizuelno pločice različitih klasa gotovo da izgledaju isto, međutim, njihove razlike se ispoljavaju tek kasnije. Pločice niže klase brže će pući i ranije će se početi kruniti. Razlika u ceni između pločica prve i treće klase i nije toliko velika kolika je razlika u kvalitetu. Takođe razlikuje se kvalitet istih klasa kod različitih proizvođača, stoga treba kupovati samo provereno.

Pločice prve klase su u potpunosti ispravne i jednolične. Pločice klase MS se nalaze između I i II klase i to su serije sa max 3% pločica na kojima postoje manje greške. Pločice druge serije obeležene su žutom linijom i one najčešće imaju odstupanja u nijansi boje ili dezena. Pločice treće klase obeležene su crvenom linijom. Pored odstupanja u boji kod njih su prisutne i razlike u dimenzijama, a može se desiti i da su prepečene. Kada pločicu prelomite kod prepečenih pločica središnji sloj biće tamnije boje u odnosu na površinske delove.Takve pločice imaju mnogo mikroskopskih pukotina u kojima se zadržava voda i vrlo brzo dolazi do njihovog pucanja.

Kada kupujete pločice vodite računa o tome da budu iz iste serije, jer pločice iste klase a različitih serija mogu imati za nijansu drugačije dimenzije i boju. Zato obavezno kupite 10% više pločica kako se ne bi desilo da pri dokupljivanju ne uspete naći pločice iste serije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*