Kako Urediti Baštu – Saveti za Stvaranje Rajskog Kutka na Otvorenom

Uređenje bašte i izbor odgovarajuće ograde igraju ključnu ulogu u stvaranju savršenog spoljnog prostora u kojem ćete uživati tokom različitih godišnjih doba. Bez obzira na veličinu vaše bašte, pravilno planiranje i pažljivo uređenje mogu pretvoriti vašu spoljnu površinu u rajski kutak. Evo nekoliko koraka i saveta za uređenje bašte i izbor odgovarajuće ograde:

 1. Planiranje:

Počnite planiranjem i razmislite o svom prostoru i potrebama. Razmotrite sledeća pitanja:

 • Koliko sunčeve svetlosti dobija moj prostor tokom dana?
 • Koje vrste biljaka želim da gajim (cvetnice, povrće, voće, drveće)?
 • Da li želim prostor za odmor i relaksaciju?
 • Kako želim da organizujem prostor (staze, gredice, terase)?
 1. Izbor Biljaka:

Na osnovu svojih preferencija i klimatskih uslova, izaberite biljke koje će uspevati u vašem dvorištu. Razmislite o sezonskom cveću, trajnicama, grmovima, drveću i, ako je moguće, povrćem i voćem. Ograda može takođe igrati ulogu u zaštiti vaših biljaka od štetočina i divljih životinja.

 1. Staze i Putevi:

Uredite staze i puteve kako biste olakšali pristup i kretanje kroz baštu. Možete koristiti različite materijale kao što su šljunak, drvene daske ili kamene ploče. Postavljanje staza takođe može dodati strukturu i organizaciju vašem prostoru.

 1. Terase i Prostor za Odmor:

Ako imate dovoljno prostora, razmotrite postavljanje terase ili prostora za odmor. Ovo može biti mesto za stol i stolice za obroke na otvorenom ili udoban kutak sa ležaljkama ili ljuljaškama za čitanje i opuštanje.

 1. Ograda:

Izbor odgovarajuće ograde igra ključnu ulogu u uređenju bašte. Ograda pruža privatnost, sigurnost i estetski doprinos celokupnom izgledu. Razmotrite sledeće vrste ograda:

 • Drvene ograde: Drvene ograde pružaju toplinu i prirodan izgled, ali zahtevaju redovno održavanje.
 • Žičane ograde : Žičane ograde spadaju među najpopularnijim ogradama,vise informacija pronađite na ovom linku.
 • Metalne ograde: Metalne ograde, poput čeličnih ili aluminijumskih, nude izdržljivost i različite stilove.
 • Betonske ograde: Betonske ograde su izuzetno čvrste, ali često se smatraju manje atraktivnim izborom u smislu estetike.
 1. Estetski Elementi:

Uz dodatak ograde, razmislite o drugim estetskim elementima kao što su kipovi, skulpture, vaze, svetiljke i drugi ukrasi koji doprinose karakteru vaše bašte.

 1. Negovanje i Održavanje:

Održavanje vaše bašte i ograde podrazumeva redovno zalivanje, đubrenje, šišanje i čišćenje. Planirajte vreme za negovanje biljaka i održavanje ograde kako biste obezbedili dugotrajnost i atraktivnost vašeg spoljnog prostora.

 1. Lični Pečat:

Neka vaša bašta i ograda odražavaju vaš lični ukus i stil. Dodajte lične dodire kao što su omiljeni cvetovi, ukrasi ili nameštaj koji odražava vašu jedinstvenost.

Uređenje bašte i izbor odgovarajuće ograde može biti kreativan proces koji će stvoriti poseban spoljni prostor za vas i vašu porodicu. Pravilno planiranje, pažljivo izabran dizajn i pažnja posvećena održavanju garantuju da će vaša bašta postati omiljeno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*