Kvalitetna Bela Tehnika

Pri uređenju kuća i stanova jedan od najvažnijih segmenata je svakako odabir odgovarajuće bele tehnike odnosno svakog uređaja ponaosob. Bela tehnika obuhvata sve manje i veće aparate i uređaje koji se koriste u domaćinstvu od šporeta, frižidera, zamrzivača, mašina za veš , suđe i dr.

Osnovnim i najvažnijim karakteristikama svakog aparata smatra se njegova funkcionalnost i ekonomičnost. Zbog toga se u poslednjih nekoliko godina pri kupovini bele tehnike velika pažnja posvećuje odabiru što više energetske efikasnosti zbog smanjenja potrošnje el. energije.

Kvalitetna Bela Tehnika

Treba napomenuti da električnu energiju ne treba štedeti jedino na taj način već i pravilnom upotrebom svih uređaja u domu.

Primera radi, pri otvaranju i zatvaranju frižidera i zamrzivača treba se truditi da se to uradi što brže. Sledeća stvar veoma bitna kod ovih uređaja jeste pravilno dihtovanje vrata i ukoliko je guma stara i dotrajala treba je odmah zameniti. Prašina iza samih uređaja koja se vremenom taloži može znatno otežati njihov rad te s toga treba povremeno i da se očisti. Odgovarajućom radnom temperaturom frižidera smatra se od 3 do 5 stepeni C, dok kod zamrzivača treba da bude od minus 18 do minus 15. Pretrpavanje frižidera i zamrzivača nije dobro jer u tom slučaju nema normalne cirkulacije vazduha u njima. Održavanje ovih uređaja zahteva i redovno odmrzavanje i otklanjanje naslaga leda.

Kako uštedeti električnu energiju a koristiti redovno šporet i pećnicu?

Znatna ušteda može se postići skraćivanjem perioda zagrevanja rerne pre nego što stavite nešto da se peče ( ukoliko nisu u pitanju hleb ili kolači koji zahtevaju vrelu pećnicu). Svaka šerpa, lonac ili tiganj treba u potpunosti da odgovara određenoj ringli, jer se i na taj način može uštedeti na potrošnji struje. Za podgrevanje namirnica ili obroka preporučuje se korišćenje mikrotalasne pećnice i u tom slučaju šporet ili rernu ne morate paliti. Kvalitet samog kuvanja zavisi i od kvaliteta posuđa. Ekspres lonac je samo jedan od neophodnih elemenata u Vašoj kuhinji.

Mašine za veš možda na prvi pogled deluju komplikovano za rukovanje ali kad jednom uđete u štos sve postaje rutina. Prilagođavanje ciklusa pranja u odnosu na količinu zaprljanog veša je obavezno. Pretrpavanje ne može dati dobre rezultate naročito ukoliko je reč o dosta zaprljanom vešu. Vrlo lako Vam se može desiti da morate ponoviti pranje a to je ipak velika i bespotrebna potrošnja el. energije. Ciklusi pranja u kojima se koristi hladna voda preporučljivi su kad god je to moguće. Sušače treba koristiti sa najmanjom temperaturom. Redovnim provetravanjem i čišćenjem filtera Vaša mašina će uvek biti spremna za rad.

Mašinu za pranje posuđa isto kao i mašinu za veš treba uključivati kada je dovoljno napunjena a nikako polupraznu jer tako trošite više električne energije a vrlo brzo ćete ponovo imati zaprljane sudove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*