Napravite Od Vaše Terase Mesto Za Uživanje

terasaZašto bi vaša terasa ili balkon bili samo običan beton i gvoždje, čija površina služi za odlaganje stvari koje vam više ne trebaju. Sa relativno skromnim ulaganjima to može biti vaš mali kutak za uživanje.

Dobar deo godine ovaj prostor može biti u upotrebi. Veći deo proleća, leta i jeseni možete koristiti terasu, jedino u zimskom periodu nećete imati taj luksuz. U gradskim sredinama, gde populacija preteržno živi u stanovima i nema svoje dvorište ili baštu, ovo je idealan prostor za opuštanje. Na lepo uredjenom balkonu možete piti kafu, doručkovati, sunčati se, gledati zvezde i provoditi romantične trenutke.

Ukoliko imate dovoljno novca uredjenje vašeg balkona ili terase poverite stručnjaku, a ako ne onda sami upotrebite svoje ideje i maštu, što svi mi negde imamo. Samo je to sve potrebno pretočiti u realnost.

Ako ste nekad bili u Austriji ili Švajcarskoj, sigurno ste primetili kako oni dosta vode računa o izgledu svoje terase ili balkona. Ograda je uredno i sveže ofarbana sa ukusom. Na balkonu ili prozoru se po pravilu nalaze žardinjere sa cvećem. Sve zajedno odaje utisak mirnog života i blagostanja.
Možda mi ne možemo kod nas da popravimo standard i dovedemo do blagostanja, ali da uredimo svoj balkon u skladu sa mogućnostima to možemo.

Predlog za uredjenje balkona zavisi od veličine istog. Ako to prostor dozvoljava, bilo bi lepo da se tu nadju stolić i bar dve stolice. Ukoliko se nalazi na osunčanom mestu, možda bi mogli da razmislite o postavljanju tende. Na taj način bi dobar deo dana ili kad god poželite, u toku letnjeg perioda, mogli da provedete ugodne trenutke čitajući omiljene novine uz kafu. Tenda će omogućiti i manju sparinu u prostoriji iz koje se izlazi na balkon, jer onemogućava direktan udar sunčevih zraka.

Biljke oplemenjuju prostor, a zelena boja relaksira

Da bi ulepšali ambijent predlog je da posadite neke biljke u saksije ili žardinjere. Na taj način će vaša terasa izgledati lepše. Sa pravim izborom biljaka osvežićete prostor i osećaćete se ugodnije, a zadivićete i svoje komšije.

Ukoliko je vaša terasa zavučena, na mirnom mestu, predlog je da posadite biljke koje vam mogu koristiti u kuhinji kao začin ili kao lek, a istovremeno su to i ukrasne biljke koje će oplemeniti vaš prostor. Otkrivamo vam koje lekovite i začinske biljke mogu dobro da uspevaju u saksiji. To su: žalfija, bosiljak, vlašac, peršun, majčina dušica, nana, matičnjak, origano i ruzmarin.

Ako je vaš balkon okrenut ka prometnoj ulici, gde prolazi puno automobila i vazduh je zagadjen, onda je bolje da posadite cveće. Ima toliko mnogo cveća koje dobro uspeva u žardinjeri, a prodavac  cveća će vam preporučiti nešto adekvatno za tu namenu.

Neki ljudi više vole da zastakle svoju terasu pa onda dobiju neku novu prostoriju. To je onda nešto sasvim drugo. Ali u svakom slučaju i to može biti dobar izbor, ukoliko se recimo vaša terasa nalazi na veoma prometnoj ulici, gde prolazi mnogo automobila. Tu bi buka, smog i gradska gužva ometali vaš odmor na otvorenoj terasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*