Odgovarajući Klima Uređaj Za Vaš Dom

Klima UređajU vrelim letnjim danima ne može ni da se zamisli nijedan stambeni ili poslovni prostor bez ugrađenog klima uređaja. Za postavljanje i ugradnju ovog uređaja potrebno je angažovanje stručnog lica jer jedino u tom slučaju možete računati na garanciju ukoliko dođe do nekog kvara ili oštećenja u suprotnom Vam garancija apsolutno ne važi.

Izbor klima uređaja:

Prilikom odabira morate precizirati mesto na kome želite da Vam se postavi klima uređaj, zatim od kvadrature odrediti jačinu ovog uređaja a u odnosu na svrhu korišćenja birati i odgovarajući model. Ukoliko želite uređaj koji će Vas grejati i na jako niskim temperaturama potreban Vam je uređaj koji ima inverter. Morate računati na nešto višu cenu ovakvih uređaja u odnosu na obične.

Jačina klima uređaja:

Čuvenom 12- icom može se rashladiti prostor koji ima od 20 do 50 m2, i ovo je ujedno najzastupljeniji i najprodavaniji model koji možete naći na našem tržištu. Za ovakav klima uređaj potrebno je izdvojiti od 200 – 300 eura a za uređaj sa inverterom i do 450 eura. Na grejanje i rashlađivanje prostora odnosno efikasnosti uređaja jako puno utiče i vrsta izolacije objekta što je od presudnog značaja.

Za slučaj da želite da rashladite dosta manji prostor ili čak jednu prostoriju najbolje rešenje je ugradnja slabije klime popularno zvane “devetke”.

Ugradnja klima uređaja:

Za ugradnju je uglavnom potrebno 2 sata a najviše vremena oduzima pripremanje rupe odnosno bušenje koja služi za provlačenje creva i kabla za napajanje unutarnje jedinice. Prilikom ugradnje mora se obratiti pažnja na crevo za vodu kako ne bi ostalo da visi i nekontrolisano prska. Jedno od rešenja je da se sprovede direktno u odvod ili oluk i na taj način reguliše oticanje vode.

Održavanje uređaja:

Posle ugradnje potrebno je s vremena na vreme održavati klima uređaj u cilju sprečavanja neželjenih efekata i stvaranja lošeg vazduha u prostoriji. Za to je neophodno redovno čišćenje filtera. U slučaju kada u prostoriji ima dosta duvanskog dima najbolje je uređaj čistiti jednom u toku meseca. Proveravanje freona kao i servisiranje uređaja jednom godišnje smatra se obaveznim.

Eventualni kvarovi:

Najčešći kvar je kada se voda iz uređaja vraća u prostoriju. Uglavnom se radi o najčešćem letnjem kvaru kada dolazi do kondenzacije vode. Za popravku nije potrebno previše vremena a ni novca a li je u svakom slučaju potrebno pozvati stručno lice.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*