Pravilno Odlaganje Hrane U Zamrzivaču

Zamrznuta hrana je veoma slična svežoj. Proces zamrzavanja skraćuje vreme za koje će se namirnice skuvati, povećava svarljivost a na ovaj način različite namirnice mogu Vam biti dostupne tokom cele godine.

Sam postupak zamrzavanja čini obradu namirnica na niskim temperaturama. U tom slučaju su zaustavljeni biohemijski i fermentacijski procesi kao i dejstvo mikroorganizama. Zamrzavanje je inače veoma brz proces u kome je nemoguće stvaranje ledenih kristala koji oštećuju ćelijsku strukturu. Zbog toga se u ovakvom procesu najbolje čuvaju minerali i vitamini bolje nego na bilo koji drugi način.

Zamrzivač

Zamrzavanje je praktično i kod ostataka namirnica ili pripremljenih jela koji se ne mogu potrošiti u narednim danima. Važno je znati da nije moguće baš svaku namirnicu i svako jelo zamrznuti.

Odmrzavanje:

Proces odmrzavanja obuhvata fizičko hemijsku promenu u samoj strukturi namirnice pogotovo mesa, u kojoj ne dolazi uvek do organoleptičkih promena ( boja, ukusa i mirisa).Za više informacija o zamrzivaču pročitajte ovaj članak.

 Na koji način pripremiti hranu za zamrzavanje:

Posuda u kojoj ste stavili određene namirnice ili jelo za zamrzavanje nikada ne treba da bude prepunjena jer je zapremina zamrznute hrane veća od sveže. Ukoliko pakujete hranu u kese potrebno je da se istisne vazduh kako ne bi sušio namirnice i kako bi se sprečili oksidativni procesi od kojih hrana može da dobije neprijatan miris. Pre pakovanja mesa u zamrzivač obavezno skinite kožicu i masnoću koje utiču na rok trajanja. Pojedine namirnice poput majoneza, jaja , salata, kuvanog krompira se ipak ne mogu zamrzavati jer na taj način se gube organoleptička svojstva . Pršutu u i kobasicu takođe nije preporučljivo zamrzavati jer izgube na ukusu a kod slanine se može desiti da užegne.

Koliko dugo se može čuvati hrana u zamrzivaču:

Mlečni proizvodi poput mleka ili tvrdog sira mogu stajati u zamrzivaču i do šest meseci dok je za puter dozvoljeno i više vremena. Uz mlečne proizvode isti period čuvanja u zamrzivaču imaju i svinjsko i teleće meso a piletinu i govedinu možete i duže ostaviti da stoji. Šunka i slanina je poželjno da stoji ne više od mesec dana. Posnu ribu možete čuvati zaleđenu oko 6 meseci dok je masnijoj taj period u pola skraćen. Zamrznuto povrće i voće može stajati i do godinu dana. Kuvano jelo u kome ima povrća može stajati zaleđeno oko 4 meseca a nešto kraće ukoliko u njemu ima mesa ili ribe. Što se tiče hleba i peciva oni se mogu čuvati do 6 meseci u zamrzivaču a torte, pite i sitni kolači oko 4 meseca.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*