Bolji Rad Rutera – Bolji Wi-Fi Signal

Mrezni usmerivac ili popularno nazvan RUTER

Rec je o racunarskom uredjaju uz pomoc kojeg dolazi do medjusobnog povezivanja mreza racunara. Njegovom osnovnom funkcijom smatra se odredjivanje putanje odnosno rute kojom ce paket podataka ici kao I prosledjivanja ka sledecim uredjajima koji se nalaze u njegovom nizu.

I pored toga sto je rec o posebnim uredjajima njihova sustina je zapravo da su to takodje racunari sa specijalizovanim softverima I hardverima ciji je krajnji cilj povezivanje vise mreza. Kod malih lokalnih mreza ruteri se postavljaju da uspostave vezu izmedju interneta I same mreze. Tako recimo ADSL ruteri spajaju kucnu mrezu sa internet provajderom uz pomoc same ADSL veze.
Postavljanjem rutera podrazumeva se mrezni izlaz. Mrezni dijagram obelezava ruter na kojem su cetiri strelice – 2 za ulaz I 2 za izlaz.

ggggg

Odabir rutera I idealno mesto za njegovo postavljanje:

Na sta treba obratiti najvise paznje kada govorimo o bezicnom internetu – prvenstveno na udaljenost rutera a zatim I brzinu. Faktori koji uticu na ove dve najvaznije stavke su kvalitet rutera I struktura same prostorije u kojoj se nalazi. Da biste signal maksimalno pojacali I poboljsali mrezu tj.njen kvalitet potrebno je da uradite sledece:

Ako obratimo paznju na samo mesto na kojem se ruteri nalaze uglavnom je to kod vecine korisnika sakriveno uz zid, pored uticnice sto njegovim performansama daje veliki uticaj. Pri potpisivanju ugovora sa nekim od provajdera za koji ste se odlucili dobicete I ruter koji I nije iz grupe najskupljih I najboljih pa ga tako nemojte ni sakrivati I udaljavati da se kasnije ne biste pitali zbog cega Vam je internet tako spor. Ukoliko ste resili da kupite nesto bolji I kvalitetniji uredjaj dobro se raspitajte o njegovim performansama.
Fabricko podesen ruter u vecini slucajeva radi na sestom kanalu, Ako blizu Vas ima jos dosta mreza savetuje se menjanje kanala I iskljucivanje mogucnosti da se signali mesaju. Kod jacine I izbora najbolje je koriscenje besplatnog programa inssider.

Nadogradnja posebnih softvera moze I ne mora:

Napredniji korisnici mogu nadograditi svoje rutere I svakako znaju da to automatski ima uticaj na samu garanciju rutera. Sta se dobija: mnogo veca sloboda kod podesavanja.

Kod svakog rutera povezanog na internet postoji I spoljasnja IP adresa dodeljena od internet provajdera.

Sta cini zapravo jednu IP adresu?

IP odnosno Internet Protokol Adresu cini mreza uz pomoc koje dolazi do komunikacije I identifikacije izmedju uredjaja. Kod svakog rutera nalazi se spoljasnja IP adresa dodeljena od Internet Provajdera dok je kod racunara interna Ip adresa kojom su povezani. Prema podacima sajta 192.168.l.l.net u IP konfiguraciji u Vasem Windows sistemu kod vecine slucajeva nalazi se 192.168.1.1 IP adresa.

Pitate se kako da pronadjete tu adresu?

Postoji nekoliko nacina:

Ukoliko je u pitanju windows klikom na dugme start dodjite do opcije RUN ili pokreni. U otvorenom prozoru potrebno je da upisete CMD a zatim IPCONFIG. Sada mozete pristupiti detaljima svake mrezne kartice pa tako I sadasnje IP adrese.

Drugi nacin je klikom na Start doci do kontrolne table pa zatim I centra mreze I deljenja. Kada ste dosli do prikaza mreznih veza tu cete pronaci I status mrezne veze. Klikom na detalje do IP adrese Vaseg rutera doci cete preko stavke Vrednost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*