Postavljanje I Lakiranje Parketa

Kada je reč o kvalitetu poda od presudnog značaja kod parketa je njegovo postavljanje. Da ne biste razmišljali o neželjenim posledicama i nekvalitetnom podu za koji ste uložili novac, veoma je važno da pronađete stručnog i kvalifikovanog majstora koji će Vam uspešno postaviti parket. Sve ovo je izuzetno bitno jer u slučaju štete ili bilo kakvog oštećenja greške se ne mogu ispraviti, već bi pod morao ponovo da se postavlja.

parket

Kako se postavlja parket:

Kao jedan od boljih načina na koji se može postaviti parket, majstori izdvajaju lepljenje ili zakivanje parketa u drvenu podlogu. Parket se pored ovog može postaviti i na druge načine. Možete birati između klasičnog i modernog načina postavljanja. Postoji mogućnost i za ugradnjom bordura koje se mogu naći u raznim bojama i vrstama – kao mozaik, razne figure i dr.

Koliko je važna podloga preko koje se postavlja parket:

U parketarskim radovima mora se strogo voditi računa o normama koje moraju biti ispunjene kako bi ceo proces postavljanja parketa bio uspešno završen. Jedna od stvari koja je jako bitna je kvalitet podloge na koju se postavlja parket. Neravna podloga može da izazove pojavu fuga među letvicama parketa kao i škripanje parketa. Kada je reč o odstupanju dozvoljeno je samo 2 mm po metru dužnom i u tom slučaju predstavlja idealnu podlogu za postavljanje klasičnog parketa.

Prednosti parketa:

Osnovna svrha parketa je da prekrije podove u Vašim kućama, stanovima i drugim objektima. U današnje vreme s obzirom na odlična mehanička i izolaciona svojstva koja parket poseduje sve više će te ovu vrstu podne obloge videti u nekoj velikoj sali, plesnoj dvorani, školi i drugim ustanovama.

Nakon postavljanja parket se mora hoblovati i lakirati.

Proces lakiranja parketa sadrži nekoliko faza:

– Prvi osnovni sloj laka može se naneti tek nakon što je pod dobro očišćen u uklonjena sva prašina sa poda i iz kompletne prostorije. Ukoliko ostane prašina u prostoriji vrlo lalo može dospeti na lak i izazvati pojavu tačkica koje će potpuno uništiti izgled savršeno glatkog poda. Zbog toga je nanošenje prvog osnovnog sloja laka moguće kada je sve detaljno očišćeno. Prilikom odabira laka treba voditi računa o uklapanju sa vrstom drveta samog parketa. U svakom slučaju Vi odlučumete o krajnjem izgledu Vašeg poda odnosno parketa.

– U odnosu na vrstu laka određuje se i količina nanošenja laka odnosno koliko puta je potrebno naneti lak. Pre premazivanja završnog sloja vrši se poliranje kompletne površine abrazivnim sredstvom i dobija savršeni izgled poda. Parket se obavezno mora ispolirati pre završnog sloja kako ni trunka prašine ne bi ostala na podu. Za nanošenje završnog sloja pored savršeno ispolirane površine potrebni su i odgovarajući klimatski uslovi u prostoru.

Kada je najbolje postaviti parket i koliko je vremena potrebno?

Uslovi u kojima je najbolje postavljati parket su sledeći:

– Temperatura od 20-ak stepeni.

– Vlažnost vazduha u procentima između 60 i 70.

– U prostoriji u kojoj se parket postavlja nije poželjno da ima promaje kao i da je direktno izložen sunčevim zracima.

Kada je reč o vremenu za koji se lakiranje parketa završava to zavisi od sušenja svakog sloja. Potrebno je da se svaki naneti sloj dobro osuši da bi se nanosio sledeći, a suši se otprilike za 24 sata. Da biste mogli da unesete nameštaj i ostale stvari za to je potrebno da sačekate nekoliko dana nakon nanošenja završnog sloja.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*